pondělí 23. listopadu 2015

Havětník: inspirace v knížce

Taky se vám stává, že inspiraci pro scrapbook nacházíte i mimo něj (v jiných odvětvích)? Dnes tu nejsem s novou stránkou ani návodem, ale ráda bych se s vámi podělila o zážitek z jedné krásné knížky, která mě inspirovala i ze scrapového hlediska.

Šla jsem tak jednou do knihkupectví pro konkrétní knížku, ale jelikož jsem měla dost času, tak jsem se "na čumendu" zastavila ještě u dětských knížek (pozn.: děti nemám, ale moc se mi líbí současné knížky pro děti a ráda si je prohlížím:-) A hnedle mi padl do oka jeden titul (i podle názvu): Havětník. Z nakladatelství Baobab.
To vám je překrásně graficky zpracovaná knížka od Jiřího Dvořáka se špičkovými ilustracemi od Daniely Olejníkové. Zalistovala jsem a okamžitě jsem věděla, že tuhle knížku si sama sobě musím nadělit. Protože ty linoryty!! Ách:-) Donesla jsem si ji tedy domů v první řadě kvůli ilustracím. Tu jsem ale při blížším prozkoumání a přečtení si o jedné z "havětí" zjistila, že text rozhodně nepokulhává za grafickým zpracováním. Nevím sice úplně jak dětská dušička přelouská všechny biologické odborné texty, ale v každém případě se to Jiří Dvořák snaží podat velmi přístupně a především vtipně! My jsme s mužem okouzleni (pozn.: oba jsme biologové..)!
Vidíte to krásné zelíčko?...
a ty barvy?!
S  mužem si tak už několik večerů čteme na střídačku na dobrou noc:-)

A teď zpět ke scrapu! Knížka mě totiž nakopla si zkusit - ani nevím po kolika letech zase - linoryt! 
Už mám svůj scrapbookovo-linorytový počin za sebou, více o něm ale příště:-) Tady je  ale ochutnávka, ať máte tušení do čeho jsem se pustila:
Koho zajímají moje pokusy s linorytem, tak brzy zase tu.
Mějte se krásně!
Janča

8 komentářů:

  1. ježiš, to je nádherná knížka, jakto že mi utekla? :( a už se těším na počin, tuším, že budeš razítkovat, také se na to chystám, jen ještě ta rydla pořídit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já byla mezi těma dětskýma knížkama v knihkupectví jak Alenka v říši divů!! Moc se mi líbí jak se dnes dělají (i když ty staré jsou taky pěkné). U této se určité nasmějou a poučí i rodiči. No a slečnu grafičku Danielu Olejníkovou už jsem pogůglila a určitě tohle nebude poslední knížka, kterou od ní budu mít v knihovně:-) no a ten linoryt...parádní zábava!

      Vymazat
    2. jooo, s dětmi se otevírají úplně jiné obzory :) ale s těmi knížkami je to až teď v poslední době, když jsem něco takového chtěla před tak třemi lety, tak nic moc ... ale díky Bohu za ty dary .. ještě koukni na běžíliška.cz, krásné ilustrace dělá Andrea Tachezy nebo Jana Kudrnová z Lesa .. a vůbec nakladatelství Baobab má hodně povedené věci ...

      Vymazat
    3. souhlas - já sleduju právě blog Jany z Lesa a ty její ilustrace to je balada! což jsi připomněla (díky), že jsem si u ní na Fleru chtěla objednat nějaké plakáty:-)

      Vymazat
  2. Jani, tos mi kápla do noty. Tedy Jany obě :-) Já Andreu Tachezy objevila vloni v Hračkotéce ( Praha 1 ) a kamarádky podarovala knížečkami a sebe kalendářem. Janičko- Melino, až se uvidíme, mám pro tebe jednu "dětskou" knížku, škoda, že mě nenapadlo vzít ji v sobotu. Nebo poštou....když mi do mejlu napíšeš adresu:-). PS. A Havětník letím koupit :-)... pro vnoučky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hračkotéku taky miluju!! Chodím tam vybírat věci pro neteř:-) a souhlasím že Andrea Tachezy i Jana z Lesa jsou super!! Jsem zvědavá, jak se bude Havětník vnoučkům líbit...chce to asi i zapojení dospělého, co se týče dovysvětlování, ale každopádně se právě pobaví i ten (a to jde taky, že?)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Můj nejstarší je ten, který děti zapojí a motivuje, tam to právě vše padá na úrodnou půdu...proto jsem ráda za typ :-)

    OdpovědětVymazat