pondělí 30. května 2016

Kompozice do mřížky aneb jak uplatnit na LO hodně fotek

Měli jsme tu už stránku bez fotek, tak dnes si to vynahradíme a uděláme si stránku s hóódně fotkami (vlastně  bylo fotek tolik, že jsou z toho stránky dvě). Za velkým množstvím fotek většinou vězí dovolené a podobné akce, které – jak je mám ráda – tak ze scrapového hlediska nesnáším a jejich zpracování odkládám. Původně z těchto mělo být minialbum, ale restů je hodně, času málo, takže není čas na hrdinství. Vznikla tak aspoň dvoustrana, do které jsem se snažila vměstnat maximum. Pokud máte podobné problémy, třeba dnes najdete inspiraci.
Naprostá většina materiálu je z dubnového Creative kitu, který se mi mimořádně líbí:-)
Fotečky jsem si udělala malé, jen 4*4 cm. Zato hodně (všechny na fotce níže ani nejsou). Tisknu doma na A4 a pak rozřezávám.
Pro velké množství fotek v malém formátu je ideální kompozice do mřížky, kterou jsem si už dlouho chtěla vyzkoušet. Okýnka mřížky se zaplní kromě fotek i barevnými  papíry a ozdobami. Pro začátek je nejsnazší si rozmístit fotky, tak jak je zhruba chcete a poté si stránku rozdělit s pomocí měkké tužky a pravítka mřížkou.
Mřížku můžete udělat fixem nebo vyšít (ručně či strojově). Já se rozhodla pro šití na stroji černou nití. Po začištění nití vypadá stránka takto:
Nic moc, že? Jakmile ale začnete přidávat fotky a zdobení, tak to prokoukne:-)
A teď zdobení. Co mě na Creative kitech baví je, že z papírů je možné si vystříhat velké množství ozdob, které vám pak krásně ladí ke zbytku. Tady byla jednak stránka s kartičkama, kde je možností spousta, a pak několik papírů s milými motivy květin, ptáčků a domků. Takže bylo jasné, že se bude hodně vystřihovat:-)
 

K ruce jsem si vzala tentokrát i vodovky, jimiž jsem jen lehounce dobarvila květiny a listí.

A z toho množství výstřižků a dalších ozdůbek z kitu vzniklo nakonec toto:
Jelikož mi fotek zbývalo, tak jsem k nim ještě pár přidělala, včetně mapy, takže vznikla stránka do páru:
Několik detailů na závěr:
Jak se popasováváte s velkým množství fotek z dovolených nebo podobných akcí vy?

úterý 17. května 2016

Dubnový Creative Kit

Od začátku roku jedou Creative kity od PaperoAmo ve svěžích jarních barvičkách. V každém byla zastoupena více či méně růžová, která se mi sice moc líbí, ale většinou ji se slzou v oku odkládám, neb bych ji na stránky o výletech a podobných akcích obvykle těžko využila. V dubnu už ale bylo pokušení příliš veliké. Dostal se mi totiž do rukou krásný jemně růžový papír. S ptáčkama! A ty já můžu. Růžové bylo i vellum, české samolepky a glitrová srdíčka. Přeslazené zamilované stránky ze společných fotek by mi však doma neprošly (vlastně asi ani přede mnou samou), takže jsem musela zaimprovizovat. Už nějakou dobu jsem si říkala, že bych mohla nafotit nějaké svoje šminky, které mě před několika lety začaly docela bavit. Výsledkem je krapet narcistická stránka o mých materiálních radostech:-D Ale i to je vzpomínka, že?

 
Z vellumu jsem si na BigShotu vyřezala větývky. Domečky z kartiček se mi moc líbily, ale nápis můj domov se mi nehodil, tak jsem ho jednoduše zkryla.
Abych dala vyniknout ptáčkům z papíru, v horní části jsem je obstřihla. Nadpis ze stařičké abecedy od October afternoon jsem prošila na stroji.
Líbil se mi i citát z washi pásky a docela se sem i hodil. Srdíčko je vyřízlé šablonkou od Waffle flower.
České samolepky s watercolor pozadím se oc povedly! Pod glitrové srdce jsem namuchlala kousek bílé nitě a celé prošila sešívačkou.
Ještě jednoho ptáčka to chtělo :-) Vystřižený z dalšího papíru ze sady.

Jaké skvosty vykouzlily z kitu ostatní holky si můžete prohlédnout tu.

sobota 7. května 2016

Blog hop



Když máme ten National scrapbooking day, tak i dnešní příspěvek je speciální! Jestli jste mi sem dohopkali z blogu Janičky B., tak už asi víte, že dnešek oslavujeme na Papero amo (nejen) BLOG HOPem mezi členkami design teamu. Postupně si nás tak můžete po síti obejít všechny a u každé si něco počtete, pokoukáte ....a zasoutěžíte:-)

PŘED A PO

Stále se bojíte začít nebo se neodvažujete rovnou na celou stránku? I my jsme někdy začínaly a výsledky byly všelijaké:- ) Já se scrapem začala už na konci roku 2009, kdy se mi narodila neteř. A je jisté, že i když jsem byla tehdy hrozně nadšená a pyšná na svoje první stránky, dnes se na ně dívám...no, rozpačitě:-) Styl, vkus, a také dostupnost scrap materiálu, to vše se změnilo. Dost povídání, tady je tedy má prvotina:
A tohle naopak zatím je má (skoro) poslední stránka (poslední si pro vás zatím šetřím do Creative kit projektů..). Ale jó, nějaké prvky zůstaly...pořád mám ráda ptáčky! :-)

DUO CHALLENGE

 Že se vyblbneme s ostatníma holkama jste mohli vidět už při naší výměně, kdy jsme dělaly stránku z fotek kolegyně. Tentokrát jsme si na sebe ušily výzvu zdánlivě jednodušší: vyměnit si balíčky s materiálem a z něj tvořit (drsnější dávaly i podmínky). 

Jako parťák do DT výměny balíčků mi byla přidělena Valika. A byla to výzva! Zjistila jsem, že jsem v jádru konzerva a jsem zvyklá na svůj materiál a styl. Vali na mě byla ale hodná a jako jedinou podmínku jsem měla udělat přáníčko/a. A nakonec mě i mezi lehce vintage materiálem a kytičkama přeci jen políbila múza a moc mě tvoření bavilo! :-)
Tady je balíček, který mi přišel:
... a nakonec z toho vznikla 3 přáníčka:
V balíčku byl kousek bílého plátna (nevím jak se tomu přesně říká, prostě malířské plátno na obrazy). Na část jsem zlehka nanesla hodně rozředěnou zelenou vodovku. Chtěla jsem využít ty fialové aranžéřské ozdoby (najdete na fotce výše?), ale drátek do spirály by se na ploché projekty nehodil. Tak jsem jej roztáhla a ustřihla jen kousek. Zbývalo použít visačku , lístečky, provázek, epoxy knoflík a zlaté puntíky a hotovo...vše z balíčku:-) Navíc jsem dodala jen přáníčkový základ a razítko.
Na druhé přání jsem chtěla použít krásnou PL kartičku, kterou jsem v balíčku měla. Nahoře měla nápis, který jsem zakryla gratulací. Dortová krajka a krémový obdelník byl také v balíčku.
Na poslední přání jsem použila kytičky , které jsem přehnula v půli, naskládala na šedě perleťovou kartičku, připíchla hřebíčky, nalepila kamínky a omotala baker twine provázkem. Nápis Hello byl také na jedné z kartiček

MŮJ NEJOBLÍBENĚJŠÍ PA PRODUKT

PRIMA MARKETING - Chalk edger - LIME PIE
Těch je! tak např. razítkovací barvy od Prima marketing - Chalk edger Ingvild Bolme. Jelikož jsem mixed-media technikám zatím nepropadla a od inkoustového polštářku tak většinou chci"jen" perfektní otisk razítka, tak s těmito inkousty jsem maximálně spokojená a to hned ze tří důvodů: 1) mají skvělou barevnou škálu, 2) jsou malé a levné, tudíž si jich můžu pořídit víc barev, 3) otisk i náročnějších razítek (typicky třeba negativ razítka) je při pečlivém poťupání bezchybný + výsledek je křídový a nikam nepropíjí. A to mi od barevného inkoustu stačí (jako základní černý mám jiný, ale jinak si vystačím)!


SOUTĚŽ

Co ti chybí v nabídce Papero amo? (kytky nepočítáme, ty nikdy nebudou :)) Ze všech odpovědí v pondělí vylosujeme výherce POUKAZU NA NÁKUP 300 K!
KAM DÁL...

A teď vás propouštím a utíkejte se mrknout k Leuš na její první scrapový výtvor, PL stránku z výměny, nejoblíbenější produkt a samozřejmě další soutěž o ceny!

Krásný den a scrapu zdar!

Jana


pátek 6. května 2016

DT Papero amo výměna

Když se sejde design team plný skvělých bab a dobré nápady, tak to pak kreativností jen hýří a člověk si vyzkouší i co by ho ani ve snu nenapadlo :-) Třeba jako vyměnit si mezi sebou fotky (losovalo se) a ty scrapnout. 

Já dostala fotku od Alonky a zajásala jsem...budu si totiž moci scrapnout růžovou! jupííí!!! S chutí jsem vytahala vše růžové, co jsem našla. Při tvoření mi opět došlo, jak jsem strašný puntičkář na barvy, tzn. že barvy z fotky musí korespondovat se zbytkem. A nestačí, že růžová je růžová, zelená zelená , musí to být TA správná barva! Nakonec mi asi nejvíc vytrhl trn z paty PL kit+další ozdoby z Creative kitů, které ty správné barvy měly:-) A protože jsem taky tak trochu hračička, tak mě baví se vyblbnout s detaily a tady jsem dostala skvělou hozenou rukavici... kdo najde dva ušáky?! 
Ale jinak vám povím, že to je sakra zodpovědnost dělat pro někoho jiného, snad to tady splnilo očekávání a Aloně se líbilo:-)
 




Jak dopadla výměna u ostatních holek si můžete prohlédnout tady na blogu PA:-)

pondělí 2. května 2016

LO návod: jde to i bez fotek


Určitě to znáte. Občas to tak dopadne, že je událost, kterou chcete zaznamenat, ale nejsou k ní fotky, nebo jsou hodně nekvalitní nebo na nich vypadáte nemožně. Anebo je těch menších a o něco méně důležitých událostí prostě tolik, že pokud neděláte jako já PL, ale jen stránky, tak se to nedá stihnout všechno scrapnout (obzvlášť máte-li skluz jako já).
Já se tak rozhodla zabít několik much jednou ranou a zrekapitulovat události z jednoho roku (ehm, ehm, 2011…) a přidat k nim i to, co se na samostatnou stránku nedostalo. Prošla jsem si starý diář a složky s fotkami, všechno si to chronologicky seřadila a sepsala. A po technické stránce, tedy výslednou podobu layoutu, jsem si to chtěla trochu ozvláštnit (rozuměj „zkomplikovat“, ale jinak to ani neumím), aby text nebyl jen jednolitý výčet. Takže je tisknutý rovnou na třech papírech a výsledek se skládal skoro jak puzzle:-)
Vysvětlím. Napřed jsem si veškerý text napsala do Wordu a písmo, velikost, různá odsazení, řádkování, apod. upravila tak, aby se to vešlo pěkně na stránku (v mém případě jsem rozměr upravila z A4 na US letter). Poté jsem vytvořila kopii a barvu písma veškerého textu vyjma měsíců změnila na bílou. Tímto většina textu „zmizela“, ale nezměnilo se řádkování apod. Měsíce s připravenými mezerami jsem vytiskla na podkladovou čtvrtku (u mě kraft). Na další kopii dokumentu jsem naopak zachovala pouze text bez měsíců a ten vytiskla na vellum. Aby to ale nebylo tak jednoduché, tak některé slova jsem z textu chtěla vypíchnout a natiskla je ještě zvlášť na bílou čtvrtku (ve verzi na vellumu jsem pro ně vynechala prázdná místa, ale nemusí být). Ještě jste se neztratili?!
 
Následovala trochu piplačka. Nařezat proužky textu na vellumu a jednotlivá slova z bílé čtvrtky. Vím, že lepení vellumu, tak aby to nebylo vidět je velký problém. Já mám naštěstí už X let takové spešl lepící archy (nikde jsem je od té doby neviděla, tak si je dost šetřím), jimi jsem proužky přichytila jen malinko, aby se nehnulo, protože následovalo šití na stroji.

Po (delší) chvilce šití vzniklo toto:
Jelikož nemá stránka fotky, mohla jsem se barevně vyřádit jakkoli jsem chtěla a to hlavně s barvami, které jindy tolik neuplatním. Původně jsem myslela na žlutou, ale nakonec zvítězila červená, která se mi jinak k fotkám hodí málokdy a tady ty mdlé barvy oživí. Rozhodla jsem se pro červený rámeček. Kraft čtvrtku jsem z každé strany ořízla o půl cm a podlepila čtvrtkou z posledního PA Creative Kitu.
Na nadpis jsem použila puffy písmenka od Studio Calico (jsou božííí!), Lawn Fawn Milo abecedu a starší pěnové Thickersky. Napřed jsem si nanečisto vše poskládala, abych věděla, kam co patří (už kdysi jsem zmiňovala trik s vyskládáním samolepících písmenek na voskovaný papír).
Razítkování jsem musela udělat jako první, plastická písmenka vedle by mi to pak už nedovolily. Doprostřed jsem použila zlatou tenkou washi pásku z prvního Planner kitu.
Chtěla jsem přidat pár prvků v červené a zlaté a současně zvýraznit názvy měsíců. Obojí vyřešily hřebíčky (no ty zlaté u měsíců mi tam nakonec moc nesedí, ale díry už byly, tak musely zůstat)
O další zdobení se postaral výsek z březnového Creative kitu a samolepka a flitry z předchozího PL kitu.
Hotovooo:-) Uf, neptejte se mě, jak dlouho mi to trvalo, ale mám  radost z dalšího odškrtlého restu.
Několik detailů na závěr:
 
Hezké pondělí!